Školní rok 2017/2018

Školní rok 2017/2018 je u konce, a tak přichází chvíle, kdy bych ráda upozornila na některé z investic Nadačního fondu GKH.

Nadační fond na našem gymnáziu každoročně finančně pomáhá s realizací řady školních projektů a pořizuje nadstandardní vybavení pro studijní a zájmovou činnost studentů. Financuje také startovné a cestovné na nejrůznější soutěže, kterých se žáci v průběhu školního roku účastní – ať už se jedná o soutěž v hraní piškvorek, Robotiádu či o okresní a krajská kola olympiád a konverzací v cizích jazycích. Co se týče soutěží organizovaných ve škole, přispívá na ceny pro vítěze. Namátkou můžeme jmenovat soutěž řečníků Mladý Demosthenes nebo soutěž ve sběru papíru.

Již během letních prázdnin byla provedena instalace nových dopadových ploch pod lezeckou stěnu v aule gymnázia. Od začátku školního roku tak mohou žáci během Sportovních her využívat zbrusu nové, blankytně modré žíněnky, zhotovené podle současných bezpečnostních norem. Vybavení bylo financováno z prostředků NF.

Vzhledem k dalšímu nárůstu zájmu o školní lezeckou stěnu bylo příslušenství potřebné pro sportovní lezení obohaceno o nové boty „lezečky“ pro malé horolezce, kteří se i díky naší stěně úspěšně naučí překonávat překážky, které jim do cesty připraví sám život. Jak podotkl jeden z instruktorů lezecké stěny, děti objevují svaly, jejichž existenci ani netušily, a učí se je využívat.

V loňském roce Nadační fond GKH pokračoval v dovybavení školního fotografického ateliéru tak, aby v tvořivém prostředí Ortenova gymnázia mohly vznikat snímky osobitě zachycující nevšední pohled na svět očima našich studentů. Letos účastníci kroužku realizovali školní projekty výstav v Tylově divadle v Kutné Hoře a v polském Krakově, na které získali finanční příspěvek právě z NF.

Z prostředků fondu na podzim rovněž zakoupen klávesový syntezátor Yamaha, využívaný školními sbory Gaudeamus a Piccolini. Mimo jiné byl využit ve školním projektu Hudba pomáhá, v jehož rámci studenti našeho gymnázia uspořádali charitativní koncerty v prostorách školy. I k realizaci zmíněných projektů fond přispěl.

Dalším z řady úspěšných školních projektů, které na naší škole v letošním školním roce proběhly, byl 2. ročník tzv. Ortenálií, tj. vystoupení dramatických kroužků pro rodiče a přátele GJO. Opět se konal za finanční podpory fondu.

Klání o mistra futsalové ligy je název jiného školního projektu. Jedná se o půlroční akci, do níž se zapojilo na sedmdesát žáků. Ceny pro vítěze byly financovány nadačním fondem.

Aby naše škola poukázala na problémy spojené s plýtváním potravin ve společnosti (i v naší školní jídelně) a také na nespravedlnost v přerozdělování zisků v globálním zemědělství, připojili jsme se k happeningu s letitou tradicí. Školní projekt s názvem Férová snídaně přilákal učitele, studenty i jejich rodiče. Společně jsme za finanční spoluúčasti Nadačního fondu GKH připravili a poté posnídali „dobroty“ od lokálních producentů doplněné fairtradovými výrobky (káva a čaj).

 Během přestávek ve výuce mohou žáci relaxovat v příjemném prostředí školní zahrady, kde pro ně byly již v počátcích činnosti fondu nainstalovány lavičky a zahradní altán. V něm za letních dní probíhá i výuka. V letošním školním roce byla do školní zahrady zakoupena ke studijním účelům ptačí budka s kamerou.

Ve výčtu aktivit by ještě neměly chybět následující položky: pracovní pláště do hodin chemie a fyziky, finanční příspěvky pro studenty v hmotné nouzi, které mají pomoci spolufinancovat jejich účast na školním projektu jako je například výměnný pobyt, či obědy ve školní jídelně, tiskárna do fotografického kroužku, trička s logem dramaťáku, kulisy do dramatického kroužku, vybavení pro terária (plazi), do zahrady (plašící maketa havrana), materiál na údržbu akvárií, rostliny do skleníku a zahrady, lana na lezeckou stěnu, nebo míčky na stolní tenis. A výčet by mohl pokračovat dál a dál…

V tuto chvíli je proto namístě „nahlas a zřetelně“ poděkovat všem přispěvatelům do Nadačního fondu GKH, kteří tak mají na popsaném průběhu vzdělávání na Gymnáziu Jiřího Ortena svůj nemalý podíl.

Ráda bych zde zmínila studenty maturitních ročníků, kteří z výtěžku svých plesů poskytují každoročně nemalý příspěvek na budoucí projekty svých mladších spolužáků.

 

Jana Štrůblová

Posted in Nezařazené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *